FAQ om Gasolgrillar

Vad är fördelarna med en gasolgrill?

Fördelarna med en gasolgrill framför en klassisk kolgrill är många. En av de största anledningarna till varför folk köper en gasolgrill är att det är så mycket lättare att planera matlagningen och att man kan komma igång snabbt om man vill.

En gasolbrännare behöver inte lång tid på sig innan grillen är färdig att använda medan en kolgrill med tändvätska eller tändgaffel tar betydligt längre tid på sig innan kolen/briketterna är redo. Alla som grillat vet hur svårt det kan vara att synkronisera köket där inne med grillen i trädgården och gasolgrillen löser detta galant.

En annan fördel är att gasolgrillar ofta har en större grillyta och ger en helt annan flexibilitet än vad en kolgrill gör. Håller vissa köttbitar på att bli klara kan du sänka brännaren på en kant för att flytta över dessa köttbitar dit. Det ger dig en helt annan kontroll än om du haft en kolgrill.

En gasoltub håller också mycket längre än vad en påse briketter eller kol gör och du behöver förmodligen inte köpa ny gasol mer än en gång per säsong. Att slippa det momentet är en skön sinnesro för många.

Hur dyrt blir det med gasolgrill?

Själva inköpet av en gasolgrill är oftast högre än vad en kolgrill är och det är något alla bör vara medvetna om. Däremot är gasolgrillen billigare i drift än vad en klassisk kolgrill är. Dessutom bör man kanske räkna med bensinpengar m.m. de gångar kolen är slut och man måste fara iväg för den sakens skull.

I de flesta fall ingår inte gasoltuben i gasolgrillens pris. Det är något du måste köpa lokalt av en bensinmack eller någon annan återförsäljare av gasol (kräver speciell hantering). Gasoltuben har ett ganska högt pantvärde så om du inte har någon tub att byta in med (som man gör när man fyller på) så blir priset ganska högt. Det är klokt att räkna med ca 1000 kronor för gasoltuben första gången.

Detta gör att oavsett vilken gasolgrill du väljer att köpa så kommer du behöva lägga till ytterligare ca 1000 kronor för en gasoltub. Om du väljer att köpa den absolut billigaste gasolgrillen så slutar förmodligen totalpriset på ca 2000 kronor.

Vad kostar gasol?

Att fylla på gasol behöver inte vara speciellt dyrt men priserna varierar kraftigt. Allt ifrån ett par hundra kronor och uppåt bör du räkna med.

Det blir inte så dyrt då en gasoltub ofta håller en hel säsong även om man grillar mycket.

Hur stor gasolgrill behöver jag?

Det kan vara värt att titta på själva grillytan med galler då det faktiskt är ytan som du förmodligen kommer använda mest. För att grilla till fyra personer bör du ha en grill yta på 30×20 cm. Mindre än det kommer göra det väldigt svårt.

Det bästa är att ta en gasolgrill som är lite större än vad man tror sig behöva och det kan komma väl till pass vid middagsbjudningar och andra situationer när man faktiskt får nytta av den extra ytan.

Vad är en sidobrännare?

En sidobrännare innebär att en av stödplattorna på sidan om grillen har en brännare som gör att man får en värmeplatta tillgänglig. Det är en praktiskt funktion men som kräver sin uppsikt så inte någon lägger en korvpaket med plast där eller att ett barn kommer förbi och lägger händerna där.

Det finurliga är att den kan användas för att hålla en ugnsform varm eller för att direkt steka något sidan om.